Ploaia de meteori Orionid iluminează cerul și atinge punctul maxim sâmbătă

Getting your Trinity Audio player ready...

O impresionantă ploaie de meteori, care a luminat cerul timp de două luni, va atinge punctul său maxim sâmbătă. Vizibilitatea Orionidelor a început pe 2 octombrie și va dura până pe 7 noiembrie. În funcție de condițiile meteo puteți avea șansa să observați aceste dâre luminoase pe cer.

Ploaia de meteori provine din resturile cometei Halley, una dintre cele mai cunoscute din istorie. Pe măsură ce cometa se deplasează în jurul Soarelui, mici fragmente se desprind, formând o dâră de praf și resturi de gheață. Aceste resturi intră în atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 66 km pe secundă, arzând din cauza fricțiunii cu aerul și producând aceste dâre luminoase. Deși cometa trece pe lângă Pământ o dată la fiecare 75-76 de ani, următoarea apariție fiind așteptată în 2061, ploaia de meteori este un eveniment anual.

Dr. Minjae Kim, fizician la Universitatea din Warwick, a declarat: „Această ploaie de meteori ocupă un loc special în calendarul anual al evenimentelor cerești… dacă ai ratat deja evenimentul unic în viață al trecerii cometei Halley, nu-ți face griji, această ploaie anuală de meteori Orionid oferă o oportunitate unică, oferind o compensație.”

Ploile de meteori sunt denumite după constelația din care par să provină. Ploaia de meteori Orionid vine din direcția constelației Orion. Pentru a urmări acest fenomen, este recomandat să se aleagă un loc cât mai întunecat, departe de luminile stradale și ale caselor, și să se aștepte adaptarea ochilor la întuneric. Meteori pot fi observați pe tot cerul, așa că alegerea unui spațiu deschis este ideală. Deși nu există un moment fix pentru apariția lor, este recomandat să aveți răbdare și să vă echipați cu băuturi și gustări.

Dacă nu reușiți să observați ploaia de meteori în acest weekend, aceasta va putea fi văzută în faza sa „maximă” până pe 28 octombrie.